7 Şubat 2008 Perşembe

EVDE TEK BAŞINA...

Bazı Köpekler niçin evde yalnız kalamazlar? sahiplerinin her evden ayrılışında neden saatlerce havlarlar? İşte bu istenmeyen davranışın altında yatan nedenler...

Separasyon anksiyetesi hastanın yalnız bırakılmasına karşı geliştirdiği aşırı stressel cevap olarak tanımlanabilir. Köpek, sahibi ayrıldıktan sonra genellikle 30dk içerisinde aşırı havlama, uluma, nefes nefese kalma veya nefesi kesilme, hipersalivasyon, ev eşyalarına ve eve zarar verme gibi belirtiler gösterir. Yalnız bırakılma dışında bu hastalığın muhtemel diğer nedenleri hastada evcilleşmenin eksik olması, gürültü ve yüksek seslerden korkmadır. Hastalığa bir köpek populasyonundaki köpeklerin en az %4'ünün sahip olduğu bildirilmektedir.

Apartman yaşamı sürdüren büyük şehir insanları için köpek beslemenin en olumsuz yönlerinden biri olan bu durumu engellemenin medikal çözümleri mevcuttur, separasyon anksiyetesi tedavi edilebilir bir hastalık olmasına rağmen, basit antremanlar ve davranış değiştirme eğitimleriyle ilaçlara gerek kalmadan engellenebilir bir durumdur.

Etiketler: , , , ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa