7 Şubat 2008 Perşembe

KEDİ VE KÖPEKLERDE AKNE PROBLEMİ



Akne : Genç hayvanlarda dudak ve çene altı bölgesinde derinin yangılanmasıyla karakterize bir hastalıkdır. Köpeklerde folikülit ve furunkulozlar görülebilir, kedilerde ise sivilceler, hafif eritromatöz papüller ve seröz kabuklanmalar şeklinde görülür daha şiddetli vakalarda hemorarjik kabuklanmalar, püstüller, alopesi ve ağrılı furunkulozlar görülebilir. Kedilerde hemen her yaş ve ırkda görülür, köpeklerde ise kısa tüylü ırklarda daha çok görülür, boxer'lar, Doberman pinscher'lar, English bulldog'lar ırk olarak predispozedirler.
Hastalığın Nedenleri : Hastalığın sebepleri tam olarak bilinmemekle birlikte genetik nedenlere dayanması muhtemeldir. Kedi ve Köpeklerde herhangi bir sebeple bölgedeki tüylerin kesiminde derinin hasara uğraması, irritan maddelere maruz kalması ve sekonder bakteriyel enfeksiyonlar hastalığın ilerlemesine ve kronik bir hal almasına yol açar.
Teşhis ve Ayırıcı Tanı : Dermatofitozis, demodikozis, kontakt dermatitis, yağ bezleri ve diğer epidermal neoplaziler ayırıcı tanısında göz önünde bulundurulmalıdır. Hastalığın görüntüsü tipik olduğundan teşhisi oldukça kolaydır.

Etiketler: , , , ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa