7 Şubat 2008 Perşembe

KEDİ VE KÖPEKLERDE DERİ MANTARI



Dermatofitozis : Kedi ve köpeklerde derinin superficial tabakaları
nın etkilendiği mantar enfeksiyonlarıdır.
Hastalığın kedi ve köpeklerde en çok rastlanan etkeni Microsporium canis'dir (kedilerde %98, köpeklerde %70), M.canis'den sonra sırayı M.gypseum ve Trichophton mentagrophydes almaktadır. Etkenlerin inkübasyon süresi 1-4 hafta arasında sürmektedir. Hastalığa genç hayvanlarda ve uzun tüylü kedi ve köpek ırklarında daha sık rastlanılır.

Hastalığın Belirtileri : Hastalığın tipik görünümü bozuk para büyüklüğünde ve yuvarlaklığında allopesik lezyonlardır (sirküler alopesi). Alopesik lezyonlarda kabuklanma, eritremler, hiperpigmentasyon ve kaşıntı görülebilir, kaşıntı her zaman olmayabilir. Lezyonlara daha çok yüz, kulakların çevresi ve ekstremitelerde rastlanır. Kedilerin %90'ýndan fazlasında hastalık çok az belirti gösterir, yüz bölgesinde çok az miktarda tüy kalitesinde bozulma ve dökülme görülebilir, hatta infekte kediler hiç bir belirti göstermeye de bilirler.

Teşhis ve Ayırıcı tanı : Ayırıcı tanısında kedilerde milier dermatitis, köpeklerde folikülitis, furunkulozis ve alopesiye neden olabilecek hastalıklar bulunmaktadır, demodikozis ve bakteriyel deri enfeksiyonları en çok karıştığı hastalıklardır.
Teşhisde kan parametre değerleri, biyokimyasal testler ve idrar analizi geçersizdir. Teşhis yöntemlerinin en geçerlisi fungal kültür yapılması olacakdır, ayrıca tüyler ve lezyonlardan alınan döküntülerde mikroskobik incelemeyle enfeksiyona neden olan mantar cinsi ve özellikleri ortaya çıkartılabilir. Dermatofitozis teşhisinde kullanılan bir diğer yöntemde Wood's lambası yöntemidir, bazı mantar türleri bu ışık altında flouresans vermektedirler, ancak pek çok patojen fungal etkenin Wood's lambası altında flouresans vermediği unutulmamalıdır. Kedi ve köpeklerde fungal enfeksiyonlara en çok neden olan M.canis Wood's lambası altında elma yeşili flouresans vermektedir.

Etiketler: , , , ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa