7 Şubat 2008 Perşembe

KEDİ VE KÖPEKLERDE UYUZ PROBLEMİ





Kedi ve Köpeklerde Uyuz Hastalığı (Demodikozis) : Daha çok köpeklerde ve ender olarakda kedilerde görülen derinin yangısal ektoparaziter bir hastalığıdır. Hastalık etkeni, Demodex canis normal deri florasında kıl köklerinde ve yağ bezlerinin içerisinde az sayıda bulunabilen bir ektoparazittir, çeşitli nedenlere bağlı olarak parazit sayısının artmasıyla birlikte hastalık ortaya çıkar. Hastalık köpeklerde lokalize ve generalize demodikozis olarak görülebilir. Parazit sayısının aşırı miktarda artışına immun sistemi baskılayıcı hastalıklar neden olmaktadır. Kedilerde hastalığa yol açan iki etkenden biri olan Demodex cati kulak kanalı mukozası ve deride bulunabilmektedir ancak hastalığa kedilerde daha nadir rastlanılır.
Hastalığın Belirtileri : Belirtiler demodikozisin lokalize veya generalize olmasına göre değişmektedir; Lokalize demodeksde lezyonlar hafif eritremler, alopesik alanlar ve kabuklanmalar şeklindedir, lokalizasyon yerleri en çok yüz bölgesinde perioral ve periocular bölge, göğüs bölgesi ve bacaklar olmaktadır. Generalize demodikozisde vücudun her yeri etkilenmekte genel bir alopesiyle beraber hastalığın ilerlemiş olup olmamasına bağlı olarak hafifden şiddetliye doğru; eritremler, kabuklanmalar-kepeklenmeler, frunkulozis ve sekonder bakteriyel enfeksiyonla birlikte eksudatif granulomatöz deri yangısı izlenir. Hasta genelde kaşektik, bitkin görünüşlüdür. Kedilerde demodikozis vakalarında kaşıntı görülebilirken köpeklerde çok enderdir.
Teşhis ve Ayırıcı tanı : Ayırıcı tanısında 1-Bakteriyel furunkulozis-folikülitis 2-Dermatofitozis 3-Kontakt dermatitis 4-Dermatomiyozitis 5-Sistemik lupus erithematosus bulunur. Kesin tanıya deri kazıntısı ve kutanöz biyopsi yardımıyla gidilir, ancak unutulmaması gereken nokta deri kazıntısının yapılabildiği kadar çok bölgeden ve lezyonların bitiş sınırlarından yapılması gerektiğidir.

Etiketler: , , , , ,

3 Yorum:

Blogger Unknown dedi ki...

Merhaba benim köpeğimde pug ve aynı hastalığa yakalandı. Ne yaptıysak geçiremedik. Veterinerler içirmemiş için ilaç verdiler ama hala ilerliyor ne yapmam gerekiyor. Lütfen yardımcı olun.

27 Haziran 2018 02:10  
Blogger Unknown dedi ki...

Merhaba benimde pug ayni durumdayiz.bi cozum bulabildinizmi

9 Ekim 2020 09:34  
Blogger Unknown dedi ki...

Bendede pug var demodex uyuzu vardı aşı olarak deptomex aşısıyla ilk başta 3 gün aramayla sonra 5 sonra 1 hafta aralar aşıları yiyip toparladı hekiminizin bunu bilmesi gerekiyor ve uyuzun hangi türde uyuz olduğunu bilmesi gerekiyor geçmeyen bi hastalık değil eğer yaptıklarına rağmen uyuzu ilerliyorsa yanlış teşhis konmuş veya yanlış asi vuruyor olabilir başıma çok geldi uyuzken hayvanla 4 ay boyunca mantar aşısı yapıldı

12 Nisan 2021 21:33  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa