8 Şubat 2008 Cuma

GIDA ALERJİSİ


Kedi ve Köpeklerde besine bağlı olarak gelişen, mevsimsel olmayan, her ırk ve yaşta karşılaşılabilen, aşırı kaşıntıyla karakterize alerjik deri reaksiyonlarıdır. Besin hipersensivitesi veya besin intoleransı olarakta adlandırılabilen hastalığın oluşum mekanizması tam olarak anlaşılamamıştır, ancak erken tip aşırı duyarlılık reaksiyonlarının tip1 gecikmiş aşırı duyarlılık reaksiyonlarının tip3 ve tip4 olduğu bilinmektedir.


Diğer önemli bir konuda tüm deri hastalıklarının sadece %5'i, ve alerjik deri hastalıklarınında %10-15'i besine bağlı alerjik deri hastalığıdır. Bu bilgiler ışığında besine bağlı dermatolojik hipersensivite vakalarının insidensinin az olduğu ve tüm alerjik deri olaylarının besine bağlanmaması gerektiği unutulmamalıdır.

Ülkemizde köpeklerde özellikle Golden Retriewer ırkı köpeklerde görülen ve çoğunlukla tavuk etine bağlanan alerjilerin altında çevresel alerjenlerin rol oynayıp oynamadığı yapılacak testlerle mutlaka kontrol edilmelidir.


Kaşıntı besin alerjilerinde en çok görülen semptomdur, vücudun hemen her bölgesine yayılmış durumdadır, deri üzerinde eritremler, plaklar, püstüller, kabuklanmalar ve ileri durumlarda otomutilasyona bağlı alopesik alanlar, ürtiker ve anjio-ödemler görülebilir. Deri kızarmış ve sağlıksız bir görünüm almıştır. Besin alerjilerinin, diğer alerjik deri hastalıklarından önemli bir farkı, bu tür alerji gösteren hastalarda derideki semptomların başlamasından hemen önce gastrointestinal bozukluklar (diyare, kusma) izlenebilmektedir.


Teşhis ve Ayırıcı tanı : Besin alerjilerinin ayırıcı tanısında; 1-Pire ısırığı alerjisi, 2- Atopi, 3-Demodeks ve sarkoptes uyuzları 4-İlaç reaksiyonları bulunur. Teşhis amacıyla yapılacak idrar, kan sayımı ve biyokimyasal testler yeterli bilgi sağlamazlar, teşhisde yapılacak en iyi uygulama " Eliminasyon diyeti " dir. Alerji gösterilen suplementin ortaya çıkarılmasına yönelik bu diyette gıda içerisinde yer alan maddeler birer birer çıkarılarak hastada alerjiye neden olan gıda maddesi saptanmaya çalışılır.

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa